gullvisalltiallo.blogg.se

Allt som snurrar runt mitt liv.

Mormors äggost på gång

Publicerad 2013-12-31 07:25:00 i Min mat,

 
 
 
 
 
Min mormor kom  ifrån Tjörn. Varje socken hade sin äggostkokerska
och min mormor var en sådan.
Hon föddes på Kil gård men som gift flyttade hon till Gläshed.
Äggosten var en festmåltid.
Men mjölk och ägg fanns på gården, Filmjölk hade dom ju inte att "skära" med på den tiden,
så mormor satte en del mjölk på surning innan äggosten skulle göras.
Björnbären gick att plocka i skogen.
 
Äggosten serverades vid stora högtider såsom vid barndop, Bröllop och begravningar.
Dom här äggostkokerskorna hade sina egna mönster i sina träformar så när äggosten
vändes upp på ett kalas eller dyligt så såg kalasfolket vem som hade gjort äggosten.
Så när mormors kom fram på något bord i socknen så blev det,
Det är Hanna på Gläshed som gjort den.
 
Mormor hade bara en vedspis där hon satte grytan över elden,
och jag kan tänka mig att det var svårt att passa mjölkmassan.
Idag har jag en induktionshäll där jag kan passa den på sekunden
 
Formen som jag har, sådan hade inte mormor,
 
Hon hade en annan typ av form. 
Men den  form jag har hittades i orginal uppe på en vind på Tjörn.
En man tog sig an den gamla medfarna formen och gjorde en kopia av den
och det är den jag har.
Jag kan göra en stor ost som den ovan. Jag kan göra en krans och jag
kan göra en liten samt att jag kan göra en krans och en liten ost på en gång.
 
 
Detta blir en stor äggost
 
Du behöver
20 ägg
10 l mjölk (den röda) ju högre fetthalt desto bättre)
1 l filmjölk
Du kan även ta i uppskurna vaniljstänger
Om du vil ha lite vaniljsmak.
Samt strösocker

Är du nybörjare så rekomenderar jag att göra en liten äggost
Som blir lättare att passa på spisen. (Skulle tro att koktiden
blir kortare,
Receptet är lätt att dela
Det är bara att ta 2 ägg per l mjölk och 1 dl filmjölk per liter mjölk.

Du behöver en stor gryta
Ett rörverktyg som kan följa grytans botten väldigt väl.
En termometer underlättar väldigt mycket (ca 90 gr vänder den sig)
Nu köpte jag en sådan där rörslev med en termometer i. (smart)
Den får absolut inte gå upp i kok.
 

Börja med att röra ihop ägg och filmjölk.
Häll blandningen i grytan.
Häll i all mjölk och sätt på spisen.
Börja på svag värme och stega sakta upp i värme.
Nu är du bunden till spisen i ca 2 timmar. (Det är mjölk
du har att göra med)

Du måste röra sakta i botten hela tiden.
Mot slutet då det börjar ånga från äggmassan kan man
Se på trägaffeln att det bildas små små klumpar.
Nu måste man vara väldigt uppmärksam på massan.
För runt 90 gr kommer den att vända sig,
massan försvinner förs ner mot botten ock kommer
upp som tjocka klumpar.
Då är den färdig. Drag av grytan genast från spisen
och låt massan stå i ca 15-30 min och vila.
Nu är det dags att varva ostmassa och socker i formen.
Andvänd dig av en hålslev eller liknande.
Så du inte får förmycket vassla med  iformen.
Har du ingen ostform går det bra med ett durkslag
som du lägger en kökshanduk eller liknande i.
 
Tänk på att vara generös med sockret, Jag använder
ca 600 gr socker till den här storleken.
Tänk på att mycket socker kommer att rinna av med
vasslan då den ska stå och rinna av ett antal timmar.
 
Sen ska den in kylen så den blir kall.
Serveras äggosten med björnbärssylt eller varm hjortronssylt.
Björnbärssylt är orginalet för äggost.
 
Lycka till

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela